maanantai 28. heinäkuuta 2014

Terveisiä Italiasta, Pompeiji


 Viime sunnuntaina siis lennettiin tänne Italiaan. Ajeltiin roomasta tänne campanian seudulle, josta olimme vuokranneet asunnon. Heti maanantaina menimme pompeijin rauniokaupunkiin, josta varsinkin meidän ysivee oli todella kiinnostunut. Kierrettiin muutama tunti ja ihmeteltiin näkemäämme. Melkoisen vaikuttava kohde ja suosittelen kyllä käymään, jos tuolla suunnalla matkustatte. Aaron olisi tosiaan halunnut vielä toiseksikin päiväksi ja viisivuotiaskin jaksoi hienosti menossa mukana.


Vikipediasta poimin seuraavat tiedot ja googlella löytyy paljon tietoa, jos aihe kiinnostaa..

Pompeji eli Pompeiji oli roomalainen kaupuni Campaniassa. Se tuhoutui Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79. Suuri osa kaupungista on kuitenkin yhä tutkimatta. Kaivaukset jatkuvat edelleen ja uusia löytöjä tehdään usein.
Laajan arkeologisen tutkimuksen avulla on pystytty muodostamaan hyvä kuva Pompejin rakenteesta ja siellä eläneiden ihmisten elämästä

Kaupungista löytyi forum ja sen välittömästä läheisyydestä tärkeimmät palvelut. Oli kaksi teatteria, kolme kylpylää, temppeleitä, kauppahalli ja amfiteatteri. Lisäksi oli palaestra. Se oli pylväskäytävien ympäröimä harjoituskenttä, jonka keskellä oli syvennys uimista ja meritaistelunäytöksiä varten. Oli myös kauppoja, leipomoita, kapakoita ja bordelleja. Oli pikaruokaloita ja monta ravintolaa. 

Purkaus alkoi räjähdyksellä. Tulivuori syyti ainakin sata miljoonaa tonnia tuhkaa ja hohkakiveä ilmaan arviolta jopa 15 kilometrin korkeuteen. Aurinko peittyi näkyvistä. Luoteistuuli levitti materiaalia ja myrkyllisiä kaasuja kohti vuoren eteläpuolella sijainnutta Pompejia. Se hautautui jopa viiden metrin hohkakivi- ja tuhkakerroksen alle. Ilmeisesti tulivuoren muoto muuttui purkauksen yhteydessä radikaalisti.
 Noin 2 000, mahdollisesti jopa 3 000 ihmistä menehtyi. Samalla tuhoutui myös läheinen Hercuaneumin kaupunki. Ihmiset eivät olleet tietoisia Vesuviuksen luonteesta tai edes siitä, mikä tulivuori on, joten purkaukseen ei ollut osattu varautua. Tulivuori oli oireillut jo pitemmän aikaa, ja maanjäristyksiä oli esiintynyt, mutta merkkejä ei osattu tulkita oikein.
(Vikipediasta poimittua tietoa Pompeijista.)Vielä olisi pari päivää lomaa italiassa jäljellä ja täytyy kyllä sanoa, että nyt alkaa jo vähän koti-ikävä vaivaamaan. Mutta toisaalta, ehtiihän niitä kotinurkkia sitten taas katsella ja sisustella, joten nyt vielä nauttimaan näistä loman rippeistä, moi :)

Iloa ja aurinkoa sinunkin päivääsi!

2 kommenttia:

  1. Wau! Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta paikalta! Joitakin dokumenttejä onkin tullut katsottua paikkaan liittyen. :)

    VastaaPoista
  2. Tasan kymmenen vuotta sitten tuli käytyä Pompeijissä. Silloin oli todella kuuma päivä ja kadut hehkuivat lämpöä, melkein muistan vielä sen tukahduttavan lämmön.

    VastaaPoista